Co podać na weselny obiad?
Organizacja ślubu i wesela to ogromne wyzwanie. Przyszli Państwo Młodzi mają do załatwienia tak wiele spraw, że zwykle przygotowanie uroczystości zajmuje kilka miesięcy. Poza suknią, garniturem czy obrączkami niezwykle ważny jest również wybór miejsca, w którym odbędzie się wesele. Na sali powinno znaleźć się miejsce do tańca oraz stoły przy których będą siedzieć goście. Ważne jest również to, jakie potrawy zostaną im zaserwowane. Przyszli Państwo Młodzi stają przed ogromnym wyzwaniem, wybierając menu, ponieważ chcą, żeby spełniło ono oczekiwania każdego gościa weselnego. Co najlepiej podać na weselny obiad?
Ile ciepłych dań zaserwować podczas wesela?
Wesele jest jedną z ważniejszych imprez okolicznościowych w życiu, dlatego warto zadbać o to, by zostało dobrze zapamiętane. Jak wiemy, jedzenie jest jednym z jego ważniejszych elementów. Z uwagi na to, jak długo trwa wesele, warto zaplanować około 4-5 ciepłych dań w ciągu całej imprezy. Organizatorzy wesela zwykle decydują się na potrawy, które są lubiane przed większość gości. Właśnie dlatego na stołach weselnych najczęściej znaleźć możemy rosół, żurek czy barszcz. Jeżeli natomiast chodzi o dania główne, to przyszli Państwo Młodzi często wybierają tradycyjne dania.
Mowa tutaj przede wszystkim o kotlecie schabowym, pieczeniach, zrazach czy kotletach de volaille. Jako dodatki do mięs najlepiej sprawdzą się ziemniaki czy kluski, a do tego świeże surówki, na przykład z kapusty i marchewki. Warto jednak pamiętać, że wśród gości weselnych często znajdują się osoby, które nie jedzą mięsa. Właśnie dlatego należy ich o to spytać przed wybraniem weselnego menu. Takim osobom zwykle serwuje się rybę albo roślinne zamienniki potraw mięsnych.
Przekąski i deser
Podczas imprezy weselnej goście spędzają sporo czasu na parkiecie oraz piją alkohol, więc chętnie sięgają po zimne i ciepłe przekąski, które powinny być do ich dyspozycji pomiędzy ciepłymi daniami. Na stołach weselnych zwykle możemy znaleźć półmiski z wędlinami czy śledzie podane na różne sposoby. Oprócz tego warto wybrać również rybę po grecku, roladki (na przykład z łososiem), pasztet czy schab ze śliwką w galarecie.
Przekąski ciepłe, po które chętnie sięgają goście weselni to przede wszystkim bigos, gołąbki, szaszłyki czy udka z kurczaka. W menu weselnym nie może zabraknąć również sałatek. Może to być na przykład sałatka jarzynowa, węgierska czy z tuńczykiem. Przyszli Państwo Młodzi nie powinni również zapomnieć o deserach. Oprócz tortu weselnego, który zwykle serwowany jest o północy, na stołach powinno znaleźć się również kilka rodzajów ciast czy owoce. Oprócz tego goście weselni powinni mieć do dyspozycji kawę i herbatę oraz zimne napoje.